czw.. lip 25th, 2024

Krowie czy kozie – na które się decydować?

Zdecydować się na mleko krowie czy kozie – które z nich ma lepsze oddziaływanie na człowieka. To produkty kozie w szerokim mniemaniu przedstawia się jako korzystniejsze. Zerknijmy do obu typów nabiału, by korzystnie komponować jadłospis.

Witaminy i składniki mineralne w mleku kozim i krowim

Jeżeli idzie o moc witamin, ich zawartość w obu produktach kształtuje się na adekwatnym procencie. Warto dostrzec, iż kozie mleko zawiera liczniejszy udział niacyny i wit. A. Jednakże dla osób wychodzących z anemii nie jest dobrą wiadomością, że znajdziemy w nim mniejsze ilości wit. B12 i kwasu foliowego. Co więcej, kozie mleko ma lepszą zawartość fosforu, wapnia, sodu i potasu. Zawartość pozostałych elementów prozdrowotnych jest podobna w obu mlekach.

Czy spożywanie mleka koziego w okresie niemowlęcym jest wskazane? Właśnie z powodu obfitego wyposażenia w pierwiastki i sporej zawartości białka, podobnie jak mleko krowie nie będzie ono właściwym pomysłem na dietę dla małych dzieci. U dzieci w 1 roku życia nerki powoli rozwijają swoje możliwości, z tego powodu mają problem z przerobieniem zwiększonej ilości minerałów. Z tego samego powodu rekomenduje się używanie mleka naturalnego lub/i mleka modyfikowanego.

Kozie mleko – Białko i węglowodany w mleku od krów i od kóz

Jedno i drugie mleko zawiera węglowodany – laktozę, której ilość jest podobna tak w kozim, jak i krowim. dla osób mających wrażliwość żywieniową na ten element to raczej nie jest najlepsza okoliczność. W przypadku tłuszczów kozie mleko zawiera ich więcej niż pełnotłuste mleko krowie. Naturalnie zawartość tłuszczu w obu mlekach pochodną licznych uwarunkowań, należą do nich np.: pasza zwierząt, metoda chowu itd. Na koniec należy zbadać zawartość protein. Koza daje mleko o większej ilości białka. Wartości te zawsze są podobne. Istotne są natomiast różnice w budowie obu typów mleka. Najważniejszym budulcem w przypadku krowiego produktu jest alfa s1 kazeina, którą oznacza mocne właściwości alergizujące. W mleku kozim ten lipid znajduje się w zdecydowanie słabszym nasyceniu, a bywa ż jest w stężeniu bliskim zeru bliskie zeru. To samo tyczy się kolejnego białka, jakie występuje w mleku – białka serwatkowego, czyli laktoglobulin. Te komórki różną się konstrukcją w obu mlekach, np. mleko kozie nie ma metoniny, czyli znanego aminokwasu.