Ocet winny powstaje z wina i także przypisywane jest mu bardzo dużo cennych właściwości. Stosuje się go w kuchni jako przyprawa do wielu potraw, dodany do żywności przedłuża też trwałość – dzieje się tak przez kwasowy odczyn. Jest także dodatkiem, który wpływa na wzmocnienie smaku i aromatu potraw.
Ocet winny krok po kroku – z czego i jak powstaje?
Naturalna forma octu winnego produkuje się podczas procesu fermentacji czerwonych bądź białych winogron, które wpływają również na jego kolor. Do fermentacji potrzebne są drobnoustroje z grupy Acetobacteriace. Cały proces można podzielić na dwa etapy – pierwszy polega na tym, że pozbawiony dostępu do tlenu cukier, który mają w sobie winogrona jest przekształcany w alkohol, a potem powstałe tak wino pod wpływem czasu staje się kwasem octowym, czyli ocet. Z reguły moc octu waha się od 2 do 11 % i jest efektem ilości fruktozy w owocach oraz precyzji przy przeprowadzaniu całego procesu fermentacji i czasu. Krótszy czas fermentacji = słabszy ocet o słodszym smaku.
Ocet winny zawiera niewiele kalorii, niewiele jest też składników odżywczych. Zależnie od odmiany, w jednej łyżeczce produktu jest od ok. 2 do ok. 15 kcal. Pamiętajmy, iż niestety wartość odżywcza wariantów o najmniejszej kaloryczności (czyli np. octu destylowanego) jest też bardzo mała.
Korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania octu winnego
Spożywając regularnie ocet winny można dostrzec jego liczne właściwości prozdrowotne.
Jakie działanie ma ocet winny?
Ułatwia regulowanie poziomu cukru we krwi – dzięki badaniom przeprowadzanym na ludziach potwierdzono, iż wzbogacenie jadłospisu o ocet winny jest w stanie wpłynąć na obniżenie dwóch istotnych parametrów: poziomu cukru, a także poziomu insuliny wzrastającego w niedługim czasie po spożyciu posiłku.
Działa przeciwbakteryjnie – przeciwbakteryjne działanie octu powoduje, że może być użyty jako środek przeciwko grzybicy paznokci czy brodawek czy przeróżnych dolegliwości. Można go też wykorzystać jako miejscowy lek przy poparzeniu oraz infekcjach skóry.
Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu – u myszy, po podaniu im octu zauważono niższy poziom cholesterolu. To oczywiste, że do udowodnienia tej zależności potrzebne są dokładniejsze badania, ale początkowe wyniki badań są bardzo optymistyczne.
Ułatwia kontrolę wagi – według przeprowadzonych badań spożycie octu bezpośrednio przed posiłkiem jest w stanie powodować zwiększenie uczucia sytości, co z kolei może doprowadzać do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii, co może mieć związek z późniejszym spadkiem wagi.
More Stories
Jak i kiedy przeprowadzać cięcie borówki amerykańskiej w okresie jesienno-zimowym?
Najczęściej sadzone rośliny w akwariach domowych
Porównanie korzyści i niedogodności zakupów online oraz w tradycyjnych sklepach